Η Λυσός, χωριό απείρου φυσικού κάλλους, βρίσκεται 9 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του πυκνού δάσους της Πάφου. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα συνθέτουν το φυσικό περιβάλλον της Λυσού. Το μεγαλύτερο μάλιστα μέρος της εδαφικής έκτασης καλύπτεται από πυκνό δάσος και άγρια βλάστηση.
Η Φύση χάρισε στη Λυσό τα ομορφότερα χρώματα και αρώματα της, αφού η άγρια βλάστηση, αποτελούμενη κυρίως από πεύκα, κέδρα, λατζιές και διάφορα είδη λουλουδιών ντύνουν τις αχανείς εκτάσεις της. Αναντίλεκτα, η Λυσός γίνεται ακόμη πιο όμορφη, κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, όταν ανθίζουν άγρια λουλούδια, ανάμεσα τους οι πανέμορφες ορχιδέες.
Η Λυσός, διαθέτει, όπως προαναφέρθηκε, εκτός από πλούσια χλωρίδα, και πλούσια πανίδα. Την πανίδα της Λυσού αποτελούν κυρίως σπάνια πουλιά, πτηνά και ερπετά. Εδώ θα συναντήσετε και το κυπριακό αγρινό, ένα είδος άγριου αιγοπρόβατου, το οποίο ζει στο δάσος της Πάφου. Στην καταπράσινη Λυσό, βρίσκουν καταφύγιο πολλοί άγριοι λαγοί αλλά και αλεπούδες. Ανάμεσα στα πουλιά που μπορείτε να θαυμάσετε, είναι ο γύπας, η μαύρη φραγκολίνα, το παγόνι, η κουκουβάγια, το σπουργίτι αλλά και πολλά αποδημητικά.
Μπορεί κανείς να εξερευνήσει και να θαυμάσει τον «φυσικό πλούτο» περιδιαβαίνοντας τα Μονοπάτια της Φύσης. Μια καλή ιδέα θα ήταν να συνδυάσετε τον περίπατο σας στο άγριο τοπίο με μια στάση είτε στην ταβέρνα είτε στο μικρό καφενείο, το οποίο προσφέρει διάφορα ροφήματα και σνακ. Εκτός αυτού, μέσα σ’ αυτό το υπέροχο τοπίο υπάρχουν και μερικά καταλύματα, τα οποία όμως είναι περιορισμένα σε αριθμό. Καθώς επίσης και ένα ωραιότατο ξενοδοχείο κτισμένο με πέτρα της περιοχής που θα σας ενθουσιάσει.
Οι εκτάσεις άγριας βλάστησης εναλλάσσονται με εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης. Σαφέστερα, στην Λυσό καλλιεργούνται αμπέλια, χαρουπιές, φρουτόδεντρα, εσπεριδοειδή, όσπρια , σιτηρά και εποχιακά λαχανικά.
Πηγές: Κοινοτικό Συμβούλιο Λυσού Διαφημιστικό φυλλάδιο, “Lyssos”
|